In april zijn de eerste huurappartementen opgeleverd in Residence Belvoir. De hotelkamers van een icoon in Nijmegen, het Belvoir Hotel, zijn in de afgelopen maanden getransformeerd tot appartementen. Hoe deze transformatie en verhuur is verlopen en wat je nog terugziet van het hotel, bespreken we met Tristan Koning (Amrâth Hotels), Virgil Welling (assistent-uitvoerder Welling Montage & Timmerwerken voor Pleijsier Hotelrenovatie) en Ali Mamak (NMG Vastgoed).
Residence Belvoir: van hotelkamer naar appartement
Tristan Koning (links op de foto) startte in 2018 als stagiair in het toenmalige Belvoir Hotel. Met de prachtige ligging vlakbij de stad nabij het Keizer Traianusplein en het mooie uitzicht over de Waal en Ooijpolder telde het hotel 78 kamers en suites. De bovenste vijf verdiepingen zijn koopappartementen en al jaren permanent bewoond. Tristan: ‘Na mijn stageperiode bleef ik werken in het hotel, maar in juli 2020 sloot het hotel zijn deuren. Daarmee kwam mijn baan te vervallen, maar doordat ik het gebouw op mijn duimpje kende, kon ik aan de slag als technisch beheerder van het pand. Zo heb ik de hele renovatieperiode begeleid.’ De renovatie startte in december 2020 en van de hotelkamers en de begane grond (waar destijds het restaurant, kantoren en hotellobby waren) werden huurappartementen gemaakt.
Virgil Welling (rechts op de foto) vult aan: ‘Het was best een lastig pand om te verbouwen. In de loop der tijd waren er al diverse (kleine) verbouwingen uitgevoerd, niet allemaal optimaal gedocumenteerd in bouwtekeningen. Soms kwamen we verrassingen tegen die in het werk opgelost moesten worden. Toen we begonnen met de renovatie stond het hotelmeubilair er nog. Het hotel opende in 1980. Gangen met geblokte vloerbedekking in alle kleuren en donker- en lichtbruine tegels in de badkamers: dat was toen modern in die tijd. Het is mooi om nu even stil te staan bij hoe ver we zijn gekomen. Het is echt een transformatie.’
Badkamers ensuite
De huidige appartementen herinneren qua kleurstelling niet meer aan de jaren 80: ze hebben moderne witte keukens en dito badkamers, helemaal van nu. Er zijn nog wel architectonische stijlkenmerken die doen denken aan het hotel. Zo zijn de badkamers ensuite: direct aan de slaapkamer gelegen. Ook zijn er geen plafondlichtpunten en is er bij de voordeur een verlaagd plafond. Wanneer je op de gangen loopt, zie je dat deze vrij breed zijn en herken je het trapsgewijze ritme van de hotelkamermuren en hoteldeuren. Nu zijn van 2 tot 3 hotelkamers 1 appartement gemaakt.
Tristan: ‘In hotelkamers wordt vaak gekozen voor staande lampen, die geven meer sfeer dan een lamp aan het plafond. En sfeer is wat je wilt in een hotel. Bij een transformatie van een gebouw kom je dit soort praktische dingen dan tegen en moet je kiezen voor andere oplossingen.’
Dat beaamt ook Ali Mamak (midden op de foto), die samen met zijn collega’s van het NMG nieuwbouwteam de verhuur georganiseerd heeft van Residence Belvoir. ‘Voor mij is het de tweede keer dat ik appartementen verhuur na een transformatie. Het mooie is dat oud en nieuw hier hand in hand gaan. De huurders kunnen genieten van de gemakken die nieuwbouw met zich meebrengt in een bestaand pand op een fantastische locatie.’
Oplevering
De komende weken worden alle appartementen opgeleverd. De verhuur is zeer voorspoedig verlopen, er was veel animo voor de appartementen. De appartementen zijn allemaal voorzien van een complete keuken met inbouwapparatuur en een badkamer met douche. Bovendien zijn ze gasloos: verwarmen en koken gebeurt elektrisch.
De appartementen op verdieping 3 en 4 worden in april opgeleverd, de overige appartementen van begane grond, verdieping 1 en 2 zijn in mei 2022 aan de beurt.